גישור להסכם ממון

הסכם ממון הינו הסכם בין בני זוג, שמטרתו להסדיר את חלוקת הרכוש במקרה של פרידה ו/או גירושין. מטרת ההסכם היא להסדיר את יחסי הממון בין בני הזוג, לרבות: נכסים, כספים, מניות ואופציות, זכויות סוציאליות, ירושות  ועוד. בני הזוג צריכים להחליט מהו הרכוש לגביו הם מעוניינים בהפרדה רכושית ומהו הרכוש המשותף לשניהם.

חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע, שרכוש הנצבר במהלך תקופת הנישואין (להוציא רכוש שנתקבל בירושה או במתנה), מתחלק בחלקים שווים בין בני הזוג. עם זאת, הפסיקה מתייחסת לכל מקרה באופן פרטני וכאשר קיימים פערים בכושר  ההשתכרות של הצדדים עשויה להתבצע חלוקה, שאינה בחלקים שווים על מנת ליצור איזון צודק. (אגב, כתובה היא מעין הסכם ממון אשר יש לו תוקף משפטי).

עריכת הסכם ממון אינה נפוצה בקרב זוגות צעירים שעומדים להינשא, מאחר  שקשה לעסוק לפני הנישואין בהכנת הסכם המהווה מסמך משפטי, אשר עלול לפגום, לכאורה, בתחושת השיתוף, השוויון והאהבה.  בגישור אנו משתמשים בכלים ומיומנויות מקצועיים על מנת לוודא, שהתחושות הללו לא נפגעות אלא מתעצמות.  הישיבה יחדיו והשיח בשיתוף עם צד שלישי ניטרלי, המיומן בעריכת הסכם ממון ובקיא בתרחישים האפשריים, תמנע מהזוג להגיע בעתיד למצבים משבריים .מציאה משותפת של  פתרונות יצירתיים למצבים מורכבים, מקדמת את בני הזוג ומובילה את מערכת היחסים לשלב מעשי, הנוסך חוזק וביטחון ביחסים.

הסכם ממון חשוב ונחוץ במיוחד, שייערך בין זוגות, הנמנים על הקבוצות הבאות :

זוגות בנישואין שניים או יותר : לנישואין אלה מגיעים בני הזוג בדרך כלל, עם רכוש שנצבר בעבר. לפיכך, חשוב שהצדדים יסדירו מראש את חלוקת הרכוש  ויקבעו מה אישי ומה משותף אם וכאשר יחליטו על פרידה וגירושין.

זוגות שיש ביניהם פערים כלכליים משמעותיים:   כאשר לאחד מבני הזוג, שעומד בפני נישואין או חיים משותפים, יש רכוש, נכסי דלא ניידי, משק חקלאי, כספים או עסק עצמאי, רצוי וחשוב לקבוע מראש ,מה יקרה במידה והקשר יסתיים. אילו זכויות וחובות, יש לבן/ בת הזוג. מה קורה במצב של עליית ערכו של הנכס, המשק או העסק במהלך הנישואין או החיים המשותפים. לחלופין, מה קורה במצב, שבו העסקים נקלעו לקשיים וחובות או חלה ירידה בערכם של הנכסים. בכל המקרים הללו חשוב ביותר להסדיר את  העניינים הרכושיים בהסכם ממון.

זוגות עם ילדים מנישואין קודמים: רצוי מאד להבטיח איזה וכמה מהרכוש של בני הזוג יגיע לכל אחד מהצדדים במצב של פרידה. כאשר מדובר בהורה עם ילדים בוגרים ועצמאיים מנישואין קודמים, המחשבה היא על הרכוש שרוצים להוריש להם. כאשר מדובר בילדים קטינים, המחשבה היא גם על הצורך להבטיח להם המשך בטחון כלכלי.

ידועים בציבור, זוגות להט"בים, זוגות שנישאו בנישואין אזרחיים: בדומה לבני זוג נשואים, הרשאים לערוך הסכם ממון ולקבוע זכויות וחובות הדדיות, יכולים גם "ידועים בציבור", זוגות להט"בים וזוגות שנישאו בנישואין אזרחיים, לערוך הסכמים ביניהם. ( ידועים בציבור הינם זוגות שחיים תחת קורת גג אחת ומנהלים חיים משותפים, אך לא נישאו כדת משה וישראל) . היות וחוק יחסי ממון לא חל עליהם, אלא פסיקת בית המשפט, רצוי לערוך הסכם ממון, שמסדיר גם את מהות היחסים (המועד המוסכם לתחילת הקשר) ואת חלוקת הרכוש במקרה של פרידה.

לסיכום, הסכם ממון מסדיר את מערכת היחסים עבור שני הצדדים ונוסך ביטחון וודאות לגבי העתיד. הסכם ממון עוזר להפיג חששות, שחבויים מתחת לפני השטח ומגן על האינטרסים של כל אחד מבני הזוג תוך שמירת האיזון הנכון ביניהם.