גישור ויישוב סכסוכים במשפחה
סכסוכים משפחתיים נוגעים בתחומי חיים שונים ומגוונים. למרות שרבים בטוחים ש"לי זה לא יקרה", ניסיון החיים מוכיח, כי סכסוכים בין בני משפחה הינם נחלת הכלל וקיימים במשפחות רבות.
לרוב מדובר בסכסוך, הנושא אופי אישי הפורץ על רקע תקשורת לקויה ויחסי אנוש עכורים בין קרובי המשפחה. כאשר הסכסוך נושא גם אופי כלכלי, הדבר הופך את הסכסוך להרבה יותר מורכב, אמוציונלי ומאיים, אשר עלול להרוס את מרקם היחסים בתוך המשפחה.
קיימת עדיפות גדולה לישוב סכסוכים משפחתיים באמצעות גישור, מתוך הבנה, כי פנייה לערכאות וניהול מאבק משפטי ישאירו משקע הרסני ביחסים בין בני המשפחה ולעיתים קרובות יגרמו לנתק מוחלט ביניהם. הגישור הינו הדרך היעילה , הקצרה והחסכונית לפתרון הסכסוכים בתוך המשפחה.
לפיכך, אנו ממליצים לכם לפנות אלינו להתייעצות ולגישור בניסיון להגיע להבנות ופתרונות, שיהיו מקובלים על הצדדים המסוכסכים ויאפשרו את המשך קיומה של מערכת יחסים משפחתית תקינה.
באילו מקרים של סכסוך מדובר
סכסוכי ירושה: סכסוכים אלו נוטים לפרוץ במקרים בהם המוריש הותיר צוואה, אשר מנשלת או מקפחת חלק מהיורשים, מקרים בהם יורשי המנוח לא מרוצים מחלקם בירושה, במקרים בהם יש הוראה בצוואה לחלוקת רכוש המנוח לילדים מנישואים קודמים וכו'.
סכסוכים כספיים: סכסוכים מסוג זה פורצים במקרים של תחושת אפליה בין בני המשפחה בעקבות העדפת ההורים במתן סיוע כספי, הענקת נכס או הלוואה לאחד מהם.
כמו כן, מתעוררות מחלוקות בין בני משפחה המנהלים עסק משפחתי משותף (בין אם העסק התקבל בירושה ובין אם הוקם במשותף על ידם מלכתחילה) או במקרים בהם אחד מבני המשפחה משתלט על חשבונות הבנק והנכסים של ההורים ומנטרל את שאר בני המשפחה ממעורבות בנעשה.
סכסוכים פרסונליים: סכסוכי משפחה יכולים לפרוץ על רקע של היעדר תמיכה או התנגדות להחלטה של בן משפחה, בין אם היא קשורה ללימודים ולקריירה מקצועית ובין אם לקשר רומנטי או נישואים לבן/ת זוג, שאינו מקובל על ההורים או על בני משפחה אחרים. סכסוכים אלה עלולים לעיתים לגרום לקרע ונתק ביחסים הבין- דוריים במשפחה כמו נתק בין סבים לנכדיהם.
ככלל, ההיבט המשפטי- כלכלי של סכסוך משפחתי מצד אחד, בצד ההיבט הרגשי, היצרי והטעון שלו מצד שני, הופכים את הסכסוך המשפחתי להרבה יותר מורכב ובעייתי, מאשר סכסוך משפטי- כלכלי רגיל בין צדדים, שאינם קרובי משפחה.
אין כל ספק בכך, שהתדיינות בבית משפט אינה הדרך המומלצת ליישוב סכסוכים משפחתיים.
ראשית, העומס העצום המוטל על בתי המשפט לענייני משפחה, הופך לעתים קרובות את התיקים הנדונים לתיקים יקרים, מתמשכים ומייגעים ביותר, המשאירים משקע מתמשך וכואב לטווח ארוך. שנית, אופיו הנוקשה, הפורמלי והמרוחק של הליך התביעה, איננו מסייע מטבעו לשיקום ולהבראת היחסים בין בני המשפחה, נהפוך הוא, התדיינות ומאבק משפטי מחמירים לאין שיעור את המצב. בבית המשפט ההכרעה היא בידי השופט, שלעיתים קרובות מציע לצדדים ובאי כוחם לצאת מאולם ביהמ"ש ולנסות להגיע לפתרון מוסכם. בהיעדר פשרה, מכריע השופט על פי החוק, הדינים הרלוונטיים, הראיות ושיקול דעתו המקצועית והתרשמותו האישית. בהליך גישור לעומת זאת, הצדדים הם שמחליטים כיצד ליישב את הסכסוך ואין כל צורך להציג ראיות להוכחת הטענות.
הליך הגישור מעודד את הצדדים להביע את רצונותיהם וציפיותיהם בצורה חופשית, גלויה ובתום לב. הדיאלוג המודרך והישיר בין הצדדים והמפגשים הנפרדים והדיסקרטיים עם המגשר, מסייעים להם לפרוק מתחים ותסכולים שנצברו אצלם , דבר שבמקרים רבים מסייע להתבוננות מחודשת על הסכסוך ומציאת פתרונות מקובלים על שני הצדדים .
ההליך נותן פתרון לא רק להיבט המשפטי של הסכסוך, אלא גם להיבט השיקומי של היחסים בין בני המשפחה, באופן שיאפשר להם לשוב ולתקשר ביניהם ולחזור לקיים יחסים משפחתיים תקינים גם לאחר סיום ההליך.
לאור כל האמור לעיל, ניתן לומר, כי הליך הגישור הינו הדרך המומלצת ביותר לפתרון סכסוכים משפחתיים בדרכי נועם , באופן מהיר, זול, גמיש ולטובת כל הצדדים הנוגעים בדבר.